Telefon: +40731888609    Email: office@zetavetclinic.ro

 Ce este RMN-ul?

RMN-ul este o prescurtare pentru „Magnetic Resonance Imaging”, ceea ce înseamnă: imagistica prin rezonanță nucleară magnetică. RMN-ul este o tehnică imagistică care oferă o imagine anatomică extrem de detaliată a oaselor și a structurilor țesuturilor moi ale zonei examinate. RMN-ul a fost folosit mai întâi pentru oameni, dar de atunci a fost adaptat și pentru cai. Un aparat RMN este practic, un magnet mare. Pentru a produce imaginiile, zona examinată este plasată într-un câmp magnetic puternic, menținut artificial, în care este „bombardată” cu unde radio puternice; dispozitivul poate măsura energia reflectată, iar imaginea tridimensională poate fi reconstruită pe baza acesteia. Diferite tipuri de țesuturi, oase, mușchi, tendoane și ligamente sunt alcătuite din diferite concentrații de apă și grăsime, astfel încât emit semnale diferite sub influența câmpului magnetic. În plus, conținutul de apă și grăsime al țesutului se modifică atunci când țesutul este deteriorat, astfel încât semnalul se modifică sub influența câmpului magnetic, iar leziunea poate fi văzută și evaluată foarte bine în imagine. În timpul procedurii, aparatul nu utilizează raze X pentru, astfel încât pacientul nu este expus la radiații dăunătoare. În clinica noastră, folosim aparatul RMN de tip Esaote O-scan, care a fost special dezvoltat pentru examinarea cailor, folosind cea mai recentă și modernă tehnologie.

La ce îl folosim?

Spre deosebire de razele X și ultrasunetele, care oferă imagini bidimensionale, RMN-ul permite imagistica tridimensională. Razele X sunt limitate la țesuturile dure, iar ultrasunetele la țesuturile moi, în timp ce RMN-ul oferă examinarea simultană a oaselor și țesuturilor moi (de exemplu, tendoane și ligamente) prin imagini RMN. Este deosebit de util pentru diagnosticarea problemelor țesuturilor moi, inclusiv imagistica din interiorul copitei, cum ar fi tendonul reflexor profund, ligamentele și ligamentele colaterale ale articulației copitei. În ultii ani, utilizarea RMN-ului la cai a făcut mai ușoară diagnosticarea cauzelor șchiopăturii, precum și tratamentul acestora. Cu Esaote O-scan utilizat în clinica noastră, putem să evaluăm zone importante ale membrelor calului: examinăm în principal articulația jaretului și art. copitei. Cu versatilitatea sa uimitoare, examenul RMN al cailor este adaptat la standardele medicinei occidentale moderne de astăzi. Cu siguranță există cai pentru care se poate pune un diagnostic precis cu ajutorul radiografiilor și ecografiei. Cu toate acestea, în cazurile în care aceste proceduri pur și simplu nu sunt suficiente pentru a dezvălui cauzele șchiopăturii cronice, RMN-ul poate fi singurul instrument, care aduce cu adevărat rezultate. Este important să se evalueze rezultatele RMN împreună cu simptomele, alte examinări paraclinice și teste de diagnostic (de exemplu, analgezie regională și radiografie). După un diagnostic precis, se poate întocmi un plan de tratament specific și se poate stabili un prognostic.

Cum îl folosim?

Înainte de examinarea RMN a cailor, medicii noștri anesteziază în siguranță calul pentru procedura imagistică, asigurându-se astfel că părțile corpului care urmează a fi examinate pot fi plasate în siguranță în RMN și calul nu se mișcă în timpul examinării. În timpul procedurii, caii sunt supravegheați și funcțiile vitale sunt monitorizate de medicul anestezist. Un RMN efectuat sub anestezie elimină cea mai mică mișcare care poate ascunde detalii importante. RMN-ul pe care îl folosim este capabil să creeze imagini de înaltă calitate într-un timp scurt, pe care le stocăm electronic. După examinare, rezultatele sunt transmise unui radiolog specializat în evaluarea rezultatelor RMN (http://www.insideinformationradiology.com/about). După ce imaginile sunt analizate de către medicul radiolog, medicul curant stabilește un plan de tratament și reabilitare.

 

În general, suntem mândri să spunem că RMN-ul pe care îl folosim oferă imagini de ultimă generație, care beneficiază foarte mult comunitatea noastră. Nu este necesar să călătoriți în afara județului sau a țării pentru îngrijire și servicii de înaltă calitate.


 

Alter sevicii


Chirurgie

Efectuată în anestezie generală, în condiții de siguranță.

Stomatologie

Deci cele mai importante două lucruri în viața cailor sunt următoarele: picioarele și copitele sănătoase, respectiv dinții sănătoși pentru hrănire.

Examinarea și tratarea șchiopăturii

În cabinetul nostru sunt deja disponibile posibilitățile terapeutice moderne pentru o vindecare completă.

Doriți să vă informați?

Dacă aveți întrebări sau doriți informații, contactați-ne. Răspundem în cel mai scurt timp.