Telefon: +40745859720    Email: office@allatorvos.ro

Despre clinica noastră

Despre clinica noastră


De la anestezie prin intervenții chirurgicale complicate și până la reabilitare stau la dispoziție toate lucrurile necesare vindecării

Datorită amenajării și echipamentului clinicii noastre realizate în anul 2015 ne-au fost deschise perspective noi, ne stau la dispoziție toate lucrurile necesare vindecării de la anestezie prin intervenții chirurgicale complicate și până la reabilitare.

 
În cadrul clinicii există o sală de operații pentru cai care este în conformitate cu cerințele secolului al XXI-lea în privința instrumentelor chirurgicale. În această sală există un box de anestezie special amenajat, căptușit, cu podea din cauciuc în care putem efectua anestezie generală în condiții de siguranță, astfel reducând riscul anesteziei. Anestezia are loc cu administrarea continuă a unui amestec de gaz anestezic și oxigen cu intubație, cu ajutorul unui aparat de anestezie. În timpul anesteziei urmărim funcțiile vitale cu ajutorul unui monitor, în zilele noastre aceasta este cea mai sigură metodă de anestezie.

Există un număr total de 4 box-uri care ne stau la dispoziție, dintre acestea 2 sunt potrivite pentru terapie intensivă, adică pentru tratarea, îngrijirea cailor cu boli grave (colică, picioare rupte, inflamație la nivelul copitei, furbură etc.), iar celelalte 2 sunt box-uri normale pentru îngrijire normală și monitorizare.

În curtea clinicii există două padocuri circulare care ne ajută la examinarea șchiopăturii, la monitorizare și la tratamentul de reabilitare. Ne stă la dispoziție un padoc cu teren moale și unul cu teren dur deoarece diferitele tipuri de șchiopături se manifestă în mod diferit pe teren moale, respectiv pe teren dur.

 

Dr. Jakab Szilárd

Medic veterinar

Întotdeauna m-am simțit atras de cai și m-am hotărât încă în copilărie să devin medic veterinar, astfel în prezent sunt specializat pe cai. Mi-am efectuat studiile la Facultatea de Medicină Veterinară în Cluj-Napoca pe care l-am absolvit în anul 2009, obținând diplomă de licență în medicină veterinară. 


În timpul facultății am efectuat stagiile de practică în cabinete veterinare generale sau specializate pe cai, mai ales în străinătate. 


După absolvirea facultății am deschis un cabinet vetrinar general propriu în satul meu natal, Zetea. Domeniul meu principal de specialitate îl reprezintă chirurgia. Posibilitățile existente în acea perioadă au facilitat mai ales efectuarea intervențiilor chirurgicale pe cai care stau în picioare, astfel am încercat să-mi aprofundez cunoștințele în domeniul medicinei dentare și în domeniul intervențiilor chirurgicale la nivelul sinusului maxilar. De aceea în 2011 am petrecut 2 luni în Statele Unite în cabinetul lui Marty Langhofer. După ce am venit acasă, pe lângă tratamentele dentare de bază am început să efectuez intervenții chirurgicale mai complexe doar pe cai în picioare atât acasă, cât și în Ungaria, colaborând cu mai multe cabinete veterinare. Tot în acel an am reușit să-mi realizez un vis veche deoarece am reușit să cumpăr un teren lângă Zetea unde am dorit să înființez o clinică veterinară. Cu 4 ani după achiziționarea terenului am reușit să ne apucăm de lucrările de construcție, în acest timp am participat la cursuri de specialitate și am încercat să fac rost de instrumente în vederea realizării unui centru medical pentru cai care îndeplinește cerințele secolului al 21-lea. Mai avem multe de făcut, însă în anul 2015 am efectuat deja intervenții chirurgicale de succes în anestezie generală. 

 

Serviciile noastre


Servicii complexe, variate pentru cai

Cabinetul nostru acordă o atenție deosebită uneia dintre cele mai frecvente boli ale cailor de sport, adică șchiopăturii, precum și examinării și tratării acesteia. În cabinetul nostru sunt deja disponibile posibilitățile terapeutice moderne. Pentru aplicarea acestora cu succes este nevoie de o diagnosticare exactă.

Diagnosticarea începe de obicei cu o examinare fizică care reprezintă identificarea problemelor, ariilor dureroase, după care examinăm calul în diferite tipuri de mers (pas, trap sau galop). Dat fiind faptul că șchiopătura cauzată de diferite motive nu se manifestă la fel pe teren moale, dur, respectiv în direcție înainte sau circulară, examinăm calul luând în considerare și acești factori. 

Pentru identificarea ariei problematice utilizăm un anestezic local regional (anesteziind un nerv care înconjoară o anumită parte) sau intraarticular, introducând anestezicul în articulație. După identificarea ariei problematice în vederea obținerii diagnosticului exact efectuăm o ecografie sau o radiografie.

 

Ecograf:
Unul dintre cele mai importante instrumente ale medicinei veterinare moderne este ecograful. Acesta reprezintă un mijloc de diagnosticare foarte importantă în mai multe domenii, de exemplu în ortopedie joacă un rol important în diagnosticarea leziunilor la nivelul ligamentelor și în urmărirea procesului de vindecare.Cu ajutorul instrumentelor moderne aflate în cabinetul nostru putem stabili foarte rapid diagnostice exacte cu privire la anomaliile la nivelul cavității abdominale și toracice. De asemenea acesta joacă un rol important și în diagnosticarea gestației și pentru stabilirea gestației cu gemeni. 

Endoscop:
Pe lângă endoscopul fix (artroscop, respectiv laparoscop) în cabinetul nostru există posibilitatea efectuării examinării cu un endoscop flexibil.Cu ajutorul acestui instrument putem diagnostica boli ale sistemului respirator superior (sinuzită, bronșită etc.) și putem și trata unele dintre acestea.

Aparat de radiologie:
Aparatul de radiologie este un instrument absolut necesar într-un cabinet veterinar, iar radiografia este examinarea suplimentară efectuată cel mai frecvent. Datorită unui concurs publicat de Uniunea Europeană, realizat în anul 2015 am reușit să dezvoltăm sistemul nostru analog cu unul digital. Datorită acestui fapt putem stabili un diagnostic mai exact și mai rapid. 

 

Anestezie generală:
Clinica noastră realizată în 2015 ne-a deschis perspective noi deoarece astfel avem posibilitatea să efectuăm intervenții chirurgicale mai complexe sau care nu pot fi efectuate pe cai care stau în picioare în anestezie generală și în condiții de siguranță. Pentru reducerea riscului anesteziei generale aceasta o efectuăm într-un box de anestezie/trezire special amenajat prin administrarea unei injecții, pereții acestui box sunt căptușiți și are o podea din cauciuc în vederea evitării accidentelor. După ce calul s-a culcat, cu ajutorul unui cric electric îl așezăm pe masa chirurgicală căptușită. Anestezia are loc cu administrarea continuă a unui amestec de gaz anestezic și oxigen cu intubație, cu ajutorul unui aparat de anestezie. În timpul anesteziei urmărim funcțiile vitale cu ajutorul unui monitor, în zilele noastre aceasta reprezintă cea mai sigură metodă de anestezie. 

Chirurgia laparoscopică:
În anul 2012 am pus în funcțiune echipamentul nostru endoscopic pe care până în acel moment l-am folosit doar pentru efectuarea intervențiilor chirurgicale abdominale pe animale mici.Datorită sălii noastre de operații noi suntem primii din România care putem folosi acest echipament cu succes și în cazul cailor pentru efectuarea artroscopiei sau laparoscopiei. Ideea metodei constă în aceea că printr-o rană de 0.5-1 cm introducem un instrument optic foarte subțire în articulația pacientului (atroscopie) sau în cavitatea abdominală (laparoscopie), la acesta conectăm cablul sursei de lumină și camera, urmărind imaginile înregistrate de aceasta pe un ecran, monitor. După aceasta efectuăm intervenția chirurgicală cu ajutorul unor instrumente introduse prin una sau mai multe incizii similare. Cu toate că unele intervenții chirurgicale pot fi efectuate pe cai doar cu această metodă (de exemplu majoritatea intervențiilor chirurgicale la nivelul articulațiilor), altele, ca de exemplu intervențiile chirurgicale la nivelul testiculelor necoborâte sau îndepărtarea ovarului pot fi efectuate și în cazul în care calul stă în picioare, astfel excluzând riscul anesteziei. Nu în ultimul rând intervențiile chirurgicale efectuate cu ajutorul acestei metode au o prognoză mai bună, perioada de reabilitare fiind mai scurtă.

Chirurgie generală:
Datorită sălii noastre de operații nou-echipate putem efectua majoritatea intervențiilor chirurgicale. Astfel avem posibilitatea să efectuăm majoritatea intervențiilor ortopedice sau a celor la nivelul cavității abdominale în condiții adecvate, cu asistență specială. 

 

Caii sunt animale de pradă care trăiesc în turmă. În marea parte a zilei hoinăresc în condiții naturale în vederea obținerii hranei și pășesc aproximativ 16-18 ore pe stepe cu ierburi cu un conținut relativ ridicat de dioxid de siliciu.


Deci cele mai importante două lucruri în viața cailor sunt următoarele: picioarele și copitele sănătoase, respectiv dinții sănătoși pentru hrănire. Importanța medicinei dentare la cai este de mult conștientizată atât de fermieri, cât și de veterinari, însă dezvoltarea tehnologiei ne-a deschis porți noi în acest domeniu atât la nivelul diagnosticării, cât și la nivelul tratamentelor. 
Ca în orice domeniu și în acest caz cel mai important lucru este diagnosticul adecvat pentru care este în primul rând nevoie de o examinare fizică completă, după care urmează examinarea cavității bucale care poate fi efectuată aproape întotdeauna doar în anestezie locală. După aceasta putem stabili necesitatea efectuării unor examene suplimentare ca de exemplu radiografie, endoscopie etc. În cabinetul nostru majoritatea intervențiilor chirurgicale oro-dentare (șlefuirea dinților, extracție dentară, tratarea diastemei, intervenții chirurgicale la nivelul ochilor sau alsinusului maxilar) o efectuăm pe cai care stau în picioare, de multe ori acest lucru necesită o tehnică mai complicată (de exemplu în cazul extracției dentare din direcția cavității bucale) și este nevoie de mai multe instrumente, însă riscul anesteziei este mai redusă și nu în ultimul rând și cheltuielile sunt mai reduse.

Doriți să vă informați?

Dacă aveți întrebări sau doriți informații, contactați-ne. Răspundem în cel mai scurt timp.