Telefon: +40745859720    Email: office@allatorvos.ro

Serviciile noastre

Examinarea și tratarea șchiopăturii

Cabinetul nostru acordă o atenție deosebită uneia dintre cele mai frecvente boli ale cailor de sport, adică șchiopăturii, precum și examinării și tratării acesteia. În cabinetul nostru sunt deja disponibile posibilitățile terapeutice moderne. Pentru aplicarea acestora cu succes este nevoie de o diagnosticare exactă.

Diagnosticarea începe de obicei cu o examinare fizică care reprezintă identificarea problemelor, ariilor dureroase, după care examinăm calul în diferite tipuri de mers (pas, trap sau galop). Dat fiind faptul că șchiopătura cauzată de diferite motive nu se manifestă la fel pe teren moale, dur, respectiv în direcție înainte sau circulară, examinăm calul luând în considerare și acești factori. 

Pentru identificarea ariei problematice utilizăm un anestezic local regional (anesteziind un nerv care înconjoară o anumită parte) sau intraarticular, introducând anestezicul în articulație. După identificarea ariei problematice în vederea obținerii diagnosticului exact efectuăm o ecografie sau o radiografie.

Diagnosticare cu instrumente

Ecograf:
Unul dintre cele mai importante instrumente ale medicinei veterinare moderne este ecograful. Acesta reprezintă un mijloc de diagnosticare foarte importantă în mai multe domenii, de exemplu în ortopedie joacă un rol important în diagnosticarea leziunilor la nivelul ligamentelor și în urmărirea procesului de vindecare.Cu ajutorul instrumentelor moderne aflate în cabinetul nostru putem stabili foarte rapid diagnostice exacte cu privire la anomaliile la nivelul cavității abdominale și toracice. De asemenea acesta joacă un rol important și în diagnosticarea gestației și pentru stabilirea gestației cu gemeni. 

Endoscop:
Pe lângă endoscopul fix (artroscop, respectiv laparoscop) în cabinetul nostru există posibilitatea efectuării examinării cu un endoscop flexibil.Cu ajutorul acestui instrument putem diagnostica boli ale sistemului respirator superior (sinuzită, bronșită etc.) și putem și trata unele dintre acestea.

Aparat de radiologie:
Aparatul de radiologie este un instrument absolut necesar într-un cabinet veterinar, iar radiografia este examinarea suplimentară efectuată cel mai frecvent. Datorită unui concurs publicat de Uniunea Europeană, realizat în anul 2015 am reușit să dezvoltăm sistemul nostru analog cu unul digital. Datorită acestui fapt putem stabili un diagnostic mai exact și mai rapid. 

Chirurgie

Anestezie generală:
Clinica noastră realizată în 2015 ne-a deschis perspective noi deoarece astfel avem posibilitatea să efectuăm intervenții chirurgicale mai complexe sau care nu pot fi efectuate pe cai care stau în picioare în anestezie generală și în condiții de siguranță. Pentru reducerea riscului anesteziei generale aceasta o efectuăm într-un box de anestezie/trezire special amenajat prin administrarea unei injecții, pereții acestui box sunt căptușiți și are o podea din cauciuc în vederea evitării accidentelor. După ce calul s-a culcat, cu ajutorul unui cric electric îl așezăm pe masa chirurgicală căptușită. Anestezia are loc cu administrarea continuă a unui amestec de gaz anestezic și oxigen cu intubație, cu ajutorul unui aparat de anestezie. În timpul anesteziei urmărim funcțiile vitale cu ajutorul unui monitor, în zilele noastre aceasta reprezintă cea mai sigură metodă de anestezie. 

Chirurgia laparoscopică:
În anul 2012 am pus în funcțiune echipamentul nostru endoscopic pe care până în acel moment l-am folosit doar pentru efectuarea intervențiilor chirurgicale abdominale pe animale mici.Datorită sălii noastre de operații noi suntem primii din România care putem folosi acest echipament cu succes și în cazul cailor pentru efectuarea artroscopiei sau laparoscopiei. Ideea metodei constă în aceea că printr-o rană de 0.5-1 cm introducem un instrument optic foarte subțire în articulația pacientului (atroscopie) sau în cavitatea abdominală (laparoscopie), la acesta conectăm cablul sursei de lumină și camera, urmărind imaginile înregistrate de aceasta pe un ecran, monitor. După aceasta efectuăm intervenția chirurgicală cu ajutorul unor instrumente introduse prin una sau mai multe incizii similare. Cu toate că unele intervenții chirurgicale pot fi efectuate pe cai doar cu această metodă (de exemplu majoritatea intervențiilor chirurgicale la nivelul articulațiilor), altele, ca de exemplu intervențiile chirurgicale la nivelul testiculelor necoborâte sau îndepărtarea ovarului pot fi efectuate și în cazul în care calul stă în picioare, astfel excluzând riscul anesteziei. Nu în ultimul rând intervențiile chirurgicale efectuate cu ajutorul acestei metode au o prognoză mai bună, perioada de reabilitare fiind mai scurtă.

Chirurgie generală:
Datorită sălii noastre de operații nou-echipate putem efectua majoritatea intervențiilor chirurgicale. Astfel avem posibilitatea să efectuăm majoritatea intervențiilor ortopedice sau a celor la nivelul cavității abdominale în condiții adecvate, cu asistență specială. 

Medicină dentară

Caii sunt animale de pradă care trăiesc în turmă. În marea parte a zilei hoinăresc în condiții naturale în vederea obținerii hranei și pășesc aproximativ 16-18 ore pe stepe cu ierburi cu un conținut relativ ridicat de dioxid de siliciu.

Doriți să vă informați?

Dacă aveți întrebări sau doriți informații, contactați-ne. Răspundem în cel mai scurt timp.